دانشکده پرستاری - دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی فسا

tech 2

دانشجویی

           

اضافه وزن و چاقی مهمترین عوامل بروز بیماریهای قلبی عروقی

 

 رعایت توصیه های غذایی= حفظ سلامتی قلب

 

 

آيا ميدانيد بيماريهاي قلبي_عروقي نخستين علت مرگ ومير در كشور مي باشد؟

به گزارش وب دا ؛ مريم مرادي کارشناس تغذیه آزمایشگاه کنترل مواد غذائی و بهداشتی معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی فسا گفت : مرگ روزانه 300 بيمار قلبي در ايران و از دست رفتن 4/23 درصد عمر ايرانيان به علت بيماري هاي قلبي - عروقي و 38 درصد كل مرگ هاي كشور به علت بيماري هاي قلبي است.

مريم مرادي افزود : مهمترين عوامل بوجود آورنده بيماريهاي قلبي عروقي را رژیم غذایی غلط ،عدم تحرک جسمانی، استرس، پرفشاري خون ، افزايش چربيهاي خون ، بيماري ديابت ، اضافه وزن ، چاقي واستعمال دخانيات برشمرد.

عوامل خطرR04;ساز

كارشناس آزمايشگاه كنترل معاونت غذا دارو دانشگاه علوم پزشكي فسا همچنين گفت: سندرم متابولیک حالتی خطرناک برای سلامتی می باشد و به معنای وجود گروهی از عوامل خطرR04;ساز برای بروز بیماری R04;های قلبی است.

وي افزود : سه مورد از شرایط زیر برای ابتلا به سندرم متابولیک باید وجود داشته باشد:

بالا بودن دور کمر : در مردان 102 سانتی R04;متر یا بیشتر و در زنان 88 سانتیR04; متر یا بیشتر

بالابودن میزان تری R04;گلیسریدها : 150 میلی R04;R04;گرم در دسی R04;لیتر یا بیشتر

کاهش میزان HDLدر مردان کمتر از 40 میلی R04;گرم در دسیR04; لیتر و در زنان کمتر از 50 میلیR04; گرم در دسیR04; لیتر :

بالا بودن فشار خون : 130 روی 85 میلی R04;متر جیوه یا بیشتر

گلوکز خون بالا:گلوکز(قند خون)ناشتا 110 یا بیشتر.

اين كارشناس تغذيه رعايت توصيه هاي غذایی را براي حفظ سلامتي قلب مفيد دانست و تصريح كرد: روغنهاي اشباع شده ،خطر سازترين عامل براي بيماران قلبي و افراد در معرض خطر است. اين روغنها : روغن جامد حيواني - كره- روغن جامد نباتي و چربي هاي چسبيده به گوشت هستند كه باید بطور كلي از سبد غذايي خانواده حذف شوند.

مرادي افزود : بر اساس مطالعات افراد دارای چربی اضافه(بخصوص در ناحیه شکم) بیش از دیگران به بیماری قلبی دچار می شوند .افزایش وزن منجر به بالا رفتن بار قلب ، افزایش کلسترول و بالا رفتن فشار خون و کاهش HDLخواهد شد.

به گفته وي سالم ترین روغن ها روغن زیتون، روغن هستهR04;ی انگور، روغن کلزا سویا و افتابگردان و سایر روغن های موجود در مغزهای گیاهی می باشند.

كارشناس آزمايشگاه كنترل معاونت غذا دارواظهار داشت : مصرف حداقل دو بار در هفته ماهی(به ویژه به صورت بخارپز) ، میوه و سبزیجات فراوان و متنوع در برنامه ی غذایی روزانه، لبنيات كم چرب و در صورت نداشتن بیماری های کلیوی نان سبوس دار (بربری ،سنگک،نان جو) وغلات کامل(عدس ،لوبیا،نخود،...) برای پیشگیری و درمان بیماری های قلبی مفید است.

مريم مرادي تاكيد كرد : خوردن گوشت های فراوری شده (سوسيس ،R04; كالباس ، همبرگر و ....) ، شيريني هاي پر چربي و پر خامه ، سس ها و كباب هاي كوبيده كه پر از چربي است ، آبگوشت پر چربي ، كله پاچه و سيرابي و تنقلات شور مثل چيپس و پفك بسیار محدود شود.

اين كارشناس با اشاره به محدود كردن مصرف نمک به 4-3 گرم در روز ، گفت :استعمال دخانیات نیز يك عامل خطر مهم براي ايجاد بيماري هاي قلبي عروقي است كه مي بايست مصرف آن قطع گردد.

مرادي در پايان در خصوص راهكارهاي افزايش سلامت قلب افزود: فعاليتهاي بدني ، ورزش منظم ومتناسب با سن وشرايط جسمي افراد وحد اقل 30 دقيقه پياده روي در روز براي داشتن قلبي سالم ضروري است